CREATE INTERIOR

Budapest és környéke
Kecskemét és környéke

brigitta@createinterior.hu+36 70 770 8701

A lakberendezés 7 alappillére

2023-05-10

Ahhoz, hogy gyönyörű tereket hozz létre, fontos, hogy néhány alapvető design koncepciót megérts és elsajátíts. Minden lakberendező ezeket az egyszerű lépéseket alkalmazza saját projektjei során, de én most megosztom veled, kedves olvasóm, hogy segítsek otthonodat kényelmes, designos és élhető térré varázsolni.

Ez elsőre lehet, hogy kicsit soknak és így nyomasztónak tűnik majd, de hagyj időt magadnak, hogy lecsillapodjon az információk tömkelege és utána bátran állj neki az első design koncepciótervezésednek.

Azzal biztosan nem mondok újat, hogy bármilyen projekt, bármilyen szakiparban alapelvek és szabályok betartása nélkül nem állna meg a lábán. Nincs ez másképp a lakberendezésben sem. Most 7 fő alapelvet szedtem össze, amelyet a világon minden lakberendező alkalmaz, melyek elsajátításával mostantól bárki önjelölt lakberendezővé válhat.

Ezen szabályok betartásával bárki képessé válik harmonikus és funkcionális belső terek kialakítására, bízom benne ezért nem haragítom magamra a lakberendező társaimat. Igyekszem olyan alaposan és érthetően körbejárni ezeket a szabályokat, amennyire csak tudom, így biztosan nem marad kérdés a végére, amikor már ott tart az otthonfelújításod, hogy a belső design koncepcióján gondolkozol.

A lakberendezés azért is gyönyörű számomra, mert lehetőségem van szélesíteni megrendelőim látóterét a lakberendezési stílusokat illetően és természetesen arra is, hogy gyönyörű, de praktikus tereket alkossunk. Fontos az összhang, fontos a holisztikus térszervezés, az egyes részeken végig menő színképek…ez a koncepciótervezés.  Ezek olyanok, mint a házépítés alapzata, vagy a födémtámasztó pillérek, ezek nélkül az egész tervezés összedőlne. Ezek nélkül nincs értelme az apró részleteknek sem, hiszen, ha az alap nem stabil, hiába adunk hozzá itt-ott egy-egy kiegészítőt, az sosem lesz egységes és átgondolt. Nézzük tehát a lépéseket, amik segítségünkre lehetnek.

1. Egyensúly

https://englishelm.com/a/blog/farmhouse-style-living-room-ideas-for-2021

Az első és legfontosabb az egyensúly. Az életben az egyensúly megteremtése vitathatatlanul az alapja a komfortérzetünknek. Ez a belsőépítészetben is igaz, méghozzá vizuális értelemben. A belsőépítészetben az egyensúly megteremtése a stabilitást hozza magával. Képzelj el egy olyan szobát, ahol a tér egyik felében sok, tömör, vaskos bútor van összecsoportosítva, míg a másik oldalon egy nagy üres tér, néhány kisebb dekorációs elemmel. A szoba kiegyensúlyozatlansága belső diszharmóniát teremt, olyan diszkomfort érzete lesz tőle az embernek. Ki akarná ezt saját otthonában. Az ember tényleg ösztönösen törekszik az egyensúlyra, mert ettől az egész létezésünk megnyugtatóvá és természetessé válik.

3 különböző altípusra lehet tovább bontani egyéni preferenciák alapján az egyensúlyt. Beszélhetünk szimmetrikus, aszimmetrikus és sugárirányú egyensúlyról.

Szimmetrikus egyensúly
https://www.covethouse.eu/inspirations/contemporary-living-room-in-neutral-tones/

Sokak számára a legtermészetesebb egyensúly megteremtési forma a szimmetrikus, vagyis a sztenderd egyensúly. A balansz. Ha az utca emberét kérdezném meg most arról, hogy neki mit jelent az, hogy a szoba belső tere egyensúlyban van, akkor szinte biztos, hogy úgy festené le a képet, hogy a szoba két szélén egy-egy nagyobb bútor, középen egy alacsonyabb, de hosszúkás alakú tv szekrény. Két fotel egymással szemben és köztük egy kanapé.

Ez a tüköreffektus manapság azonban annak ellenére, hogy ez a legtöbbek által ismert bútor elrendezési forma, nem nevezhető már divatosnak. Én úgy mondanám, hogy inkább a klasszikus stílusra jellemző, ahol a szimmetriának valóban fontos szerepe van. Itt a mobiliák alapból is úgy kerülnek elhelyezésre, hogy az egyéb dekor kiegészítőknek már kevés, vagy semmi hely nem marad. A kreativitás, a személyes preferencia nem jut szerephez. Ezért sem divat már ez az elrendezési forma manapság a lakberendezésben. Persze ettől függetlenül azért vannak olyan helyiségek, ahol mégis előszeretettel alkalmazzuk a szimmetrikus egyensúlyt, például a hálószobában, a fal mértani közepén esik jól elhelyezni az ágyat, mellé két oldalról szimmetrikusan a két éjjeliszekrényt, amik persze teljesen egyformák. Két egyforma lámpa az éjjeliszekrényen és két kisebb egyforma szőnyeg az ágy két oldalán. Na ki ismerte fel a saját hálószobáját? Én biztosan. 😊

Aszimmetrikus egyensúly
https://decoholic.org/the-best-modern-bedroom-design-ideas-for-2023/

Ez az a lázadó típusú elrendezési forma, amikor már csak azért se legyen már valami szimmetrikus. Persze ez nem így van, de viccnek legalább jó volt. De itt mindenképpen egy lazább belsőépítészeti design megközelítésről van szó, hiszen ez a modern megközelítés lehetővé teszi, hogy a tüköreffektus helyett, valami rugalmasabbat alkalmazzunk. Tehát ahelyett, hogy két azonos kanapét állítanánk szembe egymással, inkább gondolkozzunk el néhány fotel vagy kisebb kanapé beszerzésén, hogy hasonló, de kevésbé szimmetrikus hatást érjünk el. Ezzel a vizuális csalással tulajdonképpen a mobiliák optikai súlyának megfelelő elosztását érjük el. Ez ugyanolyan kellemesen tud hatni, mint a sztenderd, hagyományos egyensúly, de mégis van benne egy kis csavar. A bútorok vizuális súlya tehát gyakorlatilag ugyanaz lenne, mint ha szimmetrikusan helyeznénk el, de sokkal nagyobb szabadságot és kreativitást tudunk elérni ezzel az elrendezési formával.

Sugárirányú egyensúly
https://www.allmyhome.com/en/furniture/concorde-table-poliform-1781.html

Írhattam volna azt is, hogy radiális balansz, de azzal sem lennénk előrébb. Egy vizuális megtámogatás mindenképpen hasznos itt.

Ez egyébként nem egy gyakori elrendezési metódus, de mégis látunk rá példát és mégis annyira kellemes lehet a szemnek, ha jól van megszerkesztve a tér. A legegyszerűbb, ha elképzelünk egy kandallót, mint fókuszpontot és köré pedig a sugárirányban elhelyezett bútorokat, foteleket, ülő alkalmatosságokat, amik felé néznek.

A kulcs itt, hogy legyen egy hatásos fókuszpont, mely köré koncentrikusan helyezzük el az egyéb tárgyakat.

Nagyon megkapó fókuszpont lehet egy kör formájú étkezőasztal, körülötte egyforma székekkel.

2. Hangsúly

https://www.mymove.com/home-inspiration/interior-design/everything-need-know-create-focal-point-interior-design/

Fókuszpontról már korábban is beszéltem, ez mindegyik tér legalapvetőbb pontja, e nélkül nincs összhang. A lakás mindegyik szobájában érdemes egy-egy fókuszpontot kialakítani, mert erre tudjuk később a designt felépíteni.

Ha most belépsz a nappaliba, mi az első, ami megragadja a tekintetedet? Nagy valószínűséggel az a fókuszpont az otthonodban, akkor te e köré építsd majd a további designt. De mi van akkor, ha valaki még csak most tervezi a koncepciót és nincs még fókuszpont. Ilyen esetben érdemes először is a tér funkcióját megvizsgálni, aztán a helyiségben választani egy falat vagy sarkot és végig gondolni, hogy annak a kisebb térnek mire van szüksége. Fókuszpont nem csak egy építészeti elem lehet, hanem lehet egy étkezőasztal, pihenőfotel, komód, vagy egy érdekes műalkotás is. Persze nyilván a legkézenfekvőbb egy izgalmas kandalló, vagy falpanellel borított fal, vagy egy hatalmas boltíves ablak, de sajnos nem mindenkinek adatik ez meg.

3. Ritmus

https://www.behance.net/search/images?search=restorant

Nem fogok most a zene világából megismert ritmusról és ritmikusságról beszélni, de a zenéhez hasonlóan a jó ritmus az enteriőrtervezésben is fokozhatja a hatást. A dekoratív ismétlés kulcsa az, hogy egyből megkapó legyen és első látásra odavonzza a tekintetet. Az jó hír, hogy végtelen lehetőségek állnak rendelkezésre erre. Például, elérheted ezt a hatást azáltal, hogy ugyanazt a „finish”-t, vagyis anyagot/felületet használod a konyhában és a fürdőszobában. Dönts egy egységes finish mellett a csaptelepek esetében, mint például sárgaréz, vagy matt fekete és használd ezt a színt a vizes blokkokban. Egy másik lehetőség a ritmikusság elérésére azonos pultok vagy konyhaszekrények párosítása ezekben a helyiségekben, hogy meglegyen az összhang.

További alkategóriái: ismétlődés, progresszivitás és átmenet

Ismétlődés

Ismétlődésről akkor beszélünk, amikor egy-egy elemet többször is, de minimum kétszer visszahozunk egy adott térben. Leggyakrabban színek formájában valósul ez meg, amikor egy kiválasztott fő színt többször is visszahozunk a tervezett tér színképébe.

De ugyanolyan jól tud működni a különböző formákkal, vonalakkal, anyagokkal való ismétlés is.

Progresszió
https://www.minotti.com/en/dan

Milyen szép magyar szót találtam erre, ugye? Bonyolultnak tűnik, de valójában rém egyszerű. Arról van szó, hogy egy-egy megjelenített elem az enteriőrben úgy tér vissza – értsd úgy ismétlődik – hogy az valamilyen formában fejlődött, upgradelődött (ez is milyen szép magyar szó). A lényeg, hogy az elem színében, formájában vagy méretében megváltozott. Egy nagyon jó példa lehet erre egy asztalokból álló sorozat, amely kis mérettől a nagyig halad. Az is lehet, hogy az adott szobában az árnyalatok fokozatosan sötétednek, vagy pont fordítva fokozatosan világosodnak.

Ez egy egyszerű design-koncepció, de nagyon hatékony lehet bármely térben a ritmus megteremtésében.

Átmenet
https://www.minotti.com/en/dan

A progresszióhoz hasonlóan az átmenet is egy fontos eleme a ritmikusságnak. Ez a fogalom a különböző elemek egymásba áramlásáról szól. A cél az, hogy az átmenet egy sima folyamat legyen, amely a szemnek kellemes. Ilyenkor jönnek be a kör alakú formákat és íves felületek. Az átmenet folyamata elsősorban a különböző szobák vagy területek között érdekes és fontos. Ha nem akarsz közvetlenül éles váltást az egyik stílusból a másikra, érdemes valami kellemes átmenetben gondolkodni.

4. Arányok és méretarányok

https://smallbathroomrenovationsperth.com.au/2017/12/10/matt-tiles-v-gloss-tiles/

Az egyik legfontosabb belsőépítészeti elv a méretarányok és arányok betartása - vagyis, hogy az egyes elemek hogyan illeszkednek a helyiségbe. Ennek döntő tényezője az adott hely mérete. Például a méretarányosság szempontjából egy nagy és magas belmagasságú szoba előnyösen mutatna tömzsibb és magasabb bútorokkal. Azonban nagy bútorok egy kisebb helyiségben már problémát okozhatnak és felborulhat az egyensúly.

Az arányosság tehát arról szól, hogy mennyire illenek össze az elemek egy térben. Arról szól, hogy az elemek méretét, alakját, textúráját és színét összehangoljuk, hogy kellemes egyensúlyt teremtsünk a térben. De beszélhetünk színarányosságról is, ilyenkor kiválasztunk egy kiemelkedő színt, amelyet egy keretezett műalkotásban használunk például, de törekedjünk visszahozni azt, tehát megismételni a kanapé párnáin és a szőnyegen is.

5. Kontrasztok

https://masquespacio.com/projects

Sokan úgy tartják (és lehet, hogy én is), hogy a belsőépítészetben, lakberendezésben a kontrasztok tartása a leges legfontosabb az összes alapelv közül, merthogy az „ellentétek vonzzák egymást”.  A kontraszt tökéletes módja annak, hogy egy kis életet és izgalmat vigyünk a térbe, ami egyébként unalmas lehetne. Az ellentétek egymással szembe állítását kihasználva rögtön lenyűgöző hatást érhetünk el. Például a világos színt az éjsötéttel, a durva felületeket a simákkal, vagy valami nagyobb dolgot egy kisebbel párosítva. Ha egyből nagy változást szeretnél elérni otthonodban, akkor válassz egy merész színt, és párosítsd a színskála szerinti ellentétes oldalon lévő másik árnyalattal. De menjünk tovább és állítsunk be egy klasszikusabb bútordarabot egy modern enteriőrbe.

6. Harmónia

https://www.raftfurniture.co.uk/blog/post/interior-design-moodboard-inspiration.html

Ez talán a legelvontabb az összes elv közül, amit itt most felsorolok, de mégis valahogy nem elhanyagolható. Korábban is beszéltem már arról, hogy egységesség, harmónia nélkül nincs kész egyetlen belső tér sem, de mégis hogyan tudjuk ezt elérni. Érdemes az eddig felsorolt alapelveket úgy összeegyeztetni, hogy az mind alkalmazható legyen a szóban forgó térre. Fontos, hogy először is meglegyen egy erős alap, egy jól átgondolt koncepció és minden elemet és a fenti elveket úgy alkalmazzunk, hogy az eredeti koncepció ne sérüljön.

A harmónia fontos még holisztikusan nézve az egész házat, lakást, minden szobát érintve. Itt arra gondolok, hogy 1-1 szobára ne úgy nézzünk, mint 1-1 külön egység a lakásban, és ne kapjon mind külön-külön másik stílust. Itt persze ne essünk át a ló túloldalára és ne legyen minden szoba ugyanolyan színű, vagy ne vásároljunk mindenhova ugyanazt a szőnyeget, mert az majd megteremti a harmóniát, hanem törekedjünk arra, hogy az egyes falszínek kooperáljanak egymással, a bútorok összhangban legyenek.

7. Részletek

https://www.brizo.com/bath/product/65875LF-GL

Ezt csak így a végére beteszem, mert ez az a rész, amit sokan feleslegesnek, vagy kihagyhatónak gondolnak. Pedig a lényeg mindig a részletekben rejlik.  Számomra a részletekre való odafigyelés az egyik legnagyobbra értékelt kvalitás, ezért talán nem meglepő, hogy ez az alapelv a lakberendezésben is alapvető fontosságú. Hiszen a kis részletek is képesek hatalmas eredményt elérni. Legyenek azok a hímzések egy díszpárnán, vagy összehang a csaptelepek stílusában és színében, a szekrénybelső rendszerek profi tervezése, a konyhai vagy fürdőszobai kiegészítők, vagy akár a választott ajtókilincsek, ezek az elemek mind-mind jelentősen javíthatják az általad tervezett enteriőr hangulatát és összeképét.

Végső gondolatok a lakberendezési elvekről

Most már megtanultuk, hogyan jön össze az egyensúly, a harmónia, a ritmus és a fókuszpont az egyes helyiségekben, bátran alkalmazd őket, merj kísérletezni és merj kilépni a komfort zónádból, mert azt mondják a legjobb dolgok ott történnek veled. Nincs ez másképp a lakberendezésben sem. Tartsd szem előtt a fontos alapelveket és hidd el, csodás tereket alkotsz majd egyedül is. Ha úgy érzed mégsem sikerül, akkor pedig keress fel és készítsünk együtt egy hozzád passzoló koncepció tervet.

Remélem, élvezted ezt a belsőépítészeti koncepciókról szóló útmutatót, és hasznosnak találtad! Ha igen, oszd meg bátran a közösségi médiában is!

Következő