CREATE INTERIOR

Budapest és környéke
Kecskemét és környéke

brigitta@createinterior.hu+36 70 770 8701

Famintásat a famintással?

"Famintás padlóhoz passzol a famintás bútorfront a konyhában? Ehhez akkor már nem passzol a famintás beltéri ajtó, ugye? "

Pár egyszerű szabály szem előtt tartásával igenis lehetéséges a famintásat a famintással keverni és használni egy térben. Szeretném gyorsan leszögezni, hogy ugyanolyan tónusú és mintájú fát valóban nem célszerű egymás mellett használni, mert az eredmény egy ellaposodott, unalmas fahalmaz lesz. Ehelyett érdemes rétegekben gondolkodni és olyan különböző fa tónusokat összehozni, amik egyszerre egészítik ki egymást és egyszerre ellentétei is egymásnak.

https://www.ballarddesigns.com/howtodecorate/2014/08/mixing-wood-tones-in-a-room/

Először is érdemes egy domináns tónust kiválasztani. Itt most arra gondolok, hogy legyen egy „szerelem első látásra” típusú faminta, ahonnan el tudunk indulni. Ez lehet például a padlóra választott famintás laminált, vagy egy hatalmas fa szekreter. A következő lépés, hogy behozzuk az ellentétet a képbe. Igen, ez lehet egy sötét famintás bútor, vagy egy sötét laminált padló is akár. A sötét fát szuperül lehet a világos fával kombinálni, ettől olyan megtervezettnek tűnik a tér.

https://studio-mcgee.com/how-to-mix-wood-tones-in-your-home/

Ezek után határozzuk meg az altónust. A legtöbb fa szín szerint három kategóriába sorolható: világos, közepes és sötét. Ezekről beszéltünk eddig, de most ezen túlmenően a következőn is gondolkozzunk el: Hideg tónus és meleg tónus.

Teljesen jó megoldás csak a világos tónusú fát társítani egymással, ennek egy nagyon megnyugtató hatása lesz végeredményben. Óvatosan kell azonban bánni azzal, hogy a különböző fa tónusok ne ütközzenek egymással amikor az egy kategóriába sorolható famintákat válogatjuk. Itt most ugye a korábban említett 3 kategóriáról beszélek, úgy, mint világos, közepes vagy sötét fa, nem pedig a hideg vagy meleg tónusokról.

https://studio-mcgee.com/how-to-mix-wood-tones-in-your-home/

Ami sokat segít a tökéletes összkép kialakításában az az egyes elemek megismétlése és esetleg más-más formákban és színekben történő visszahozása. Így van ez a fával is. Amikor famintákat párosítunk egymással, érdemes többször visszahozni ugyanazt a tónust az adott térben, de legalább kétszer biztosan. Faminták kombinálásakor nem csak nagyban kell gondolkoznunk, hanem akár olyan kis dolgokban is, mint egy fa tál, vagy egy fa képkeret. Érdemes jó alaposan szétszórni a famintás dolgokat a térben, nem jó ezeket egy helyen felhalmozni.

https://floydhome.com/blogs/livedin/how-to-mix-woods-in-a-room

Gyönyörű kontrasztot lehet elindítani egy újrahasznosított vagy felújított fa bútordarabbal, vagy akár egy hangsúlyos erezetű fa asztallal. Ha egy kis segítségre lenne szükség a különböző tónusok mixelésénél, akkor jó tudni, hogy érdemes olyan tónusokat keresni, ahol hasonlóak a famintái, fa erezetei. De pszt, ezt csak halkan jegyeztem meg 🤫.

Az egyes tónusok keverése nem tér ki egyedül csak a fákra, érdemes például ellentétes tónusú szőnyeget választani az étkezőasztalhoz, ezzel nagyon jól kiemelhetjük a fókuszba állított fa bútordarabunkat.

https://studio-mcgee.com/how-to-mix-wood-tones-in-your-home/

A fa egy örök kedvenc, minden korban letisztult melegséget áraszt, kellemes a szemnek és a léleknek. A melegebb tónusú fa egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind bútorok, mind pedig apróbb kiegészítők terén. Amikor mégis úgy érzed, hogy a dolgok kicsúsztak a kezeid közül, túl sok a faminta, a fatónus, az erezet, akkor érdemes visszavonulót fújni, olyan értelemben, hogy egy-egy bútordarabot valami élesen másra cserélünk ki.  Ilyenkor jó ötlet egy érdekesebb kontrasztot behozni, például egy feketére pácolt fát, vagy akár színre festett vagy fóliázott MDF bútorfront formájában.

Jó lesz így is úgy is, ha már fában gondolkozol abból rossz nem lehet.

Forrás:

https://www.chrislovesjulia.com/

https://floydhome.com/blogs/livedin/how-to-mix-woods-in-a-room

https://studio-mcgee.com/how-to-mix-wood-tones-in-your-home/

https://www.ballarddesigns.com/howtodecorate/2014/08/mixing-wood-tones-in-a-room/

Következő