CREATE INTERIOR

Budapest és környéke
Kecskemét és környéke

brigitta@createinterior.hu+36 70 770 8701

Mi az a lakberendezés és miért kell ez egyáltalán?

2020-12-18
"A lakberendezés nem másról szól, mint bútorokról, színekről és textilekről."

Valóban így van ez? Szerintem biztosan nem. A lakberendezés egy nagyon összetett és több szálon egyszerre futó feladatok összessége. Messze túl megy azon, hogy ez a kanapé legyen vagy a másik, vagy azon, hogy itt legyen egy kék kép a falon vagy inkább ott egy piros.  Persze ezzel nem azt mondom, hogy ez nem fontos része a szakmámnak, mert ez nem lenne igaz; az esztétika és a harmóniára való törekvés az alapja mindennek, de nem csak erről szól a lakberendezés.

De akkor miről is szól ez a szakma valójában?

Lakberendezőként célom az, hogy megrendelőimnek funkcionálisan jól működő, harmonikus és egyedi otthont alakítsak ki. Ez remekül hangzik, igaz? Még mindig nem érti pontosan ki és mi egy lakberendező valójában? Nos, először is egy szakképzett tervező, aki eseteként társtervezőkkel (úgy, mint építész, belsőépítész, világítástervező stb.) és kivitelezőkkel (pl. kőművesek, asztalosok, burkolók stb.) együttműködve, a megrendelők egyedi igényeit és stílus preferenciáit, valamint a piacon fellelhető lehetőségeket figyelembe véve ergonomikus, dekoratív, de legfőképpen otthonos enteriőrt alkot.

Ehhez vajon mire van szükség?

Kifogástalan kommunikációs és kooperációs készségre, térlátásra, kiváló megfigyelőképességre, stílusérzékre és termékismeretre, fontos pillére a multi-tasking, és az emberismeret is. Sőt, egy lakberendező a tervezés során a megrendelővel közösen megálmodott enteriőrt képes 3D-ben is megjeleníteni fotórealisztikus látványterveken; ehhez pedig elengedhetetlen a látványtervező programok ismerete.

Miért ennyire komplex ez a lakberendezés?

Azért, mert egy funkcionálisan jól működő tér megkönnyíti a mindennapokat és a körülöttünk álló tér szolgál minket nap mint nap. A minket körülvevő tér nem csak szolgál minket, hanem a színek, tárgyak és formák hatással is van ránk.

Azt gondolom eléggé jól szemléltettem azt, hogy mennyire összetett és bonyolult folyamat a lakberendezés. Nem könnyű egyedül, tapasztalat és ismeret nélkül elvégezni.

Ha bajban van, hívjon bátran, és örömmel segítek, hogy otthona ne csak szép és stílusos, de funkcionálisan élhető is legyen.

Következő