CREATE INTERIOR

Budapest és környéke
Kecskemét és környéke

brigitta@createinterior.hu+36 70 770 8701

Minden, amit az izzókról tudni szeretnél

2023-01-25

A honlapomon a bemutatkozás alatt olvasható rólam, hogy gyengéim a lámpák. Ez igaz, imádom nézegetni és igen, bevallom, fogdosni őket. Általában aprólékos és gondos tervezést követően ajánlok lámpákat megrendelőim számára, ilyenkor minden szempontot figyelembe veszek úgy, mint addig a tervezési pontig a térben használt további vonalak és színek, formák és felületek; de ugyanilyen fontos természetesen a stílus és végül, de nem utolsó sorban a megrendelőim egyéni ízlése és véleménye is.

Na de mit ér egy csini lámpa nem megfelelő izzókkal?

Nem sokat. Egy-egy lámpa elhelyezésekor nem titkolt szándékunk a tér megvilágítása. Azonban, ha az izzó nem megfelelő mértékű fényt ad, a lámpa csak egy elhanyagolható kelléke lesz az enteriőrnek.

Otthonunk megtervezésekor a világításnak is ugyanolyan nagy szerepet kell adni, mint a padlóburkolat kiválasztásának. Fontos faktor, hogy hova kerüljenek lámpatestek és hány darab kerüljön egy térbe és hogy vajon mennyi az elegendő fény? Milyen típusú világítást preferálunk és fontosnak tartjuk-e a rétegezett világítástervezést?

Lumenek

Amikor új lámpatestet választunk, mindenhol ezzel a fogalommal találjuk szembe magunkat és megrendelőim is sokszor bajba kerülnek amikor az egyik lámpa leírásában 1500 lm szerepel, a másikban pedig 850 lm. Melyik a jó? Mennyi az elég?

Régebben minden egyszerűbb volt, mert amikor új izzóra volt szükségük, csak azt kellett megjegyezni, hogy hány wattos izzót csavartunk a foglalatba, ma pedig már az energiatakarékos fényforrások csomagolásán a fénymennyiségtől, színhőmérsékleten át a fényáramig, mindennek szerepelnie kell.

A lumen (lm) a fénymennyiséget mérő mértékegység, amely a fényforrások teljesítményét adja meg. A lumen mennyiségét általában a helyiség mérete és célja alapján kell kiszámolni. Nem szabad azonban összekeverni a wattal, a watt ugyanis a fényforrás fogyasztásához köthető fogalom.

Ahhoz azonban, hogy pontosan meg tudjuk mondani, hogy mekkora fényre van szükség egy egységnyi területen, nem elég a lumen. Ehhez a megvilágítás mértékegysége kell, a lux. A lux számítása összetettebb feladat, ezt jobb, ha szakemberre bízzuk.

Könnyebbség azonban, hogy minden izzó dobozán a gyártók alapból feltüntetik, hogy az adott izzó lumen értéke mekkora wattnak felel meg.

https://www.chrislovesjulia.com/pick-right-light-bulbs-home-favorites/

A fenti táblázat mutatja meg, hogy egy átlagos izzólámpa mennyi lument ad. Így tehát ha a korábban jól bevált 60 W-os izzót keresnéd, akkor tudd, hogy 800 lm izzót kell most keresned.

Én személy szerint az aranyközéputat szeretem használni, ami olyan 750-800 lm-nek felel meg. De mennyi fényt ad egy 800 lm-es lámpa nagyjából?

A fenti táblázatot egy másik táblázattal egészíteném ki.

Ebből jól látszik, hogy egy 800 lm-es lámpa nagyjából megfelel egy egyedülálló fényforrásnak a térben. Ha mondjuk valami visszafogottabb fényt szeretnénk a nappaliban egy állólámpában, akkor érdemesebb ennél kevesebb, mondjuk 400 lm fényerősségű izzót keresni, vagy esetleg még kevesebbet, ezzel persze más és más hangulatot is tudunk teremteni. Ha már a hangulatnál tartunk, akkor van itt még valami, amit érdemes figyelembe venni, ez pedig a színhőmérséklet.

Kelvin, a színhőmérséklet mértékegysége

Biztosan mindenki megfigyelte már, hogy egyes izzók narancssárgás fényt adnak, míg mások inkább kékesebbet. Ez dióhéjban a Kelvin, színhőmérséklet magyarázata volt. Ennél persze a színhőmérséklet a világítástechnikában sokkal bonyolultabb magyarázatot igényel, de a poszt célja nem ez, annyit azonban elmondok, hogy „a színhőmérséklet a világítástechnikában a fém izzásának hőmérsékleti skálájából ered” (Forrás: Farkas Tamás: Világítás Kezdet 01) ezt Kelvin fokban mérik és a skála 1 000-10 000-ig terjed, azonban forgalomban inkább 2500 – 5000 Kelvint adó fényforrásokat találunk. Az izzó színe rendkívüli módon tudja befolyásolni mindennapjainkat, hangulatunktól kezdve éberségi szintünkig mindent. Érdekes, hogy nem is gondolnánk arra, hogy egy izzó mennyire tudja befolyásolni például egy-egy fal színét is otthonukban, valljuk be őszintén ennek azért a belső terek tervezésekor nem adunk akkora hangsúlyt. Ezért is nagy segítség például egy lakberendezővel tervezni belső tereket, mert mi igyekszünk minden szempontot figyelembe venni a színkép megtervezésekor.

Jöjjön még egy táblázat a Kelvin érthetőbb magyarázatához.

Így talán kicsit könnyebben értelmezhető, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni lámpa és izzó választásnál otthonunkban attól függően, hogy egy kellemes pihentető fényt szeretnénk mondjuk egy kis laza délutáni olvasáshoz, vagy éppen feszített tempójú munkavégzést szeretnénk a home officeban.

A személyes véleményem egyébként az, hogy a legkellemesebb fényt 3000 K-nel érhetjük el. Ennyi. Kellemes, fényes, alkalmas mindenre.

Világításképek

Nagyon gyakran találkozom azzal, hogy egy új modern ház megtervezésekor a tervező helyiségenként egy-egy általános központi lámpát tervezett, így esély sincs arra, hogy modern, több igényt is kiszolgáló világításképet hozzunk létre a belső terekben. A világításkép a tér egy adott funkcióját kiszolgáló hangulati, vagy funkcionális fény. Például amikor a füles fotelbe leülsz és a melletted álló lámpát felkapcsolod, azzal megteremtettél egy sarokban ülő és olvasós világításképet. Nézzünk egy másikat: amikor leülsz a kanapéra és bekapcsolod a tv-t, ehhez pedig felkapcsolod a tv mögötti rejtett hangulatfényt és a tőled jobbra található konzolszekrényen az asztali lámpát, ezzel a tv nézős világítási képet alkottad meg. A belső terek kialakításakor nekünk lakberendezőknek, illetve a világítással foglalkozó szakembereknek is rendkívül fontos tudnia, hogy ahhoz, hogy megfelelő lámpát, lument vagy Kelvint ajánljunk, milyen funkciót szeretnénk adni a térnek és így a lámpának milyen megvilágítást kell adnia. Amikor különböző lámpatípusokkal alkotunk világításképeket egy-egy térben, én nemes egyszerűséggel csak rétegezett világítástervezésnek hívom. Ez nyilván nem szakszó, én alkottam meg, de így érthetőbb a szándékom, hogy mégis miért ajánlok állólámpát, ha már valahol van központi általános világítás és egy kósza asztali lámpa is a térben.

Persze lehetne tovább vinni ezt a történetet, hogy pontosan mennyi fénnyel kell számolni egy négyzetméterre, de innen már átlépünk a lux témakörébe, úgyhogy inkább azt javaslom, ezt bízzuk szakemberre.

Fontos lehet azonban végig gondolni azt, hogy mekkora fényre vágyunk otthonunkban? Ha erre a válasz az, hogy sokra, akkor gondoljuk azt is végig, hogy amikor az irodai munka után hazatérünk, mennyi fényre vágyunk akkor? Mekkora fényt szeretnénk a konyhában a pulton? Vagy hogy a kanapén csak olvasni szoktál, vagy inkább csak baráti beszélgetések alkalmával ülsz ott? Szoktál otthon dolgozni? Inkább este/éjjel dolgozol otthon, vagy inkább napközben? Ezek mind mind olyan dolgok, amik nagyban befolyásolják a későbbi lámpaválasztást és még az izzóválaszt is.

Következő