CREATE INTERIOR

Budapest és környéke
Kecskemét és környéke

brigitta@createinterior.hu+36 70 770 8701

Mire jó a lakberendezési tanácsadás?

2021-05-27

Mert hogy lakberendezni mindenki tud. Azért fizessek, hogy valaki helyettem megmondja, hogy milyen legyen az én nappalim, az én életterem? Vagy hogy valakivel megbeszéljem ELMÉLETI síkon, hogy az, amit elképzeltem, vajon megoldható-e úgy? Igen. Mert a lakberendezés mára már sokkal többet jelent, mint régen; ennek ellenére, sajnos nagyon elterjedt vélemény, hogy a lakberendező azzal foglalkozik, hogy megmondja a megrendelőnek, hogy a kék vagy a rózsaszín díszpárnát válassza inkább, vagy hogy a fal színe inkább sárgás bézses vagy inkább szürkés bézses legyen. Mert hogy egy lakberendező ennél sokkal többre képes és több területet képvisel. Nem is jó szó ez a lakberendező, mert tényleg nem írja le jól, azt a szakmai összetettséget, amit mi képviselünk.

Azon túl, hogy valóban tudunk segíteni a színek és úgy en bloc a stílus megtervezésében és a kiegészítők kiválasztásában, még számos más dologban is tudunk a megrendelőnkkel együtt tervezni. Ilyen például:

• az alaprajz kidolgozása

• gipszkarton tervezése

• gépészeti tervezés (mely konkrét kialakítását a megfelelő szakember végzi, de az adatszolgáltatás tőlünk érkezik)

• elektromos hálózat tervezése (szintén úgy működik, mint a korábban említett gépészeti tervezés)

• burkolattervezés

• kereskedelmi forgalomban kapható bútorok, kiegészítők kiválasztása, alaprajzba tervezése, konszignálása

• bútortervezés

• textiltervek készítése (pl. függönyök anyag, szín és forma tervezése)

• 3D fotórealisztikus látványtervek készítése tervezői szoftverrel

Ennyit a lakberendező munkájáról. Most beszéljünk a lakberendezési tanácsadásról. Mi is történik ott valójában? Miért és mikor érdemes igénybe venni? Kinek való?  

Egy új lakás vásárlásánál, vagy éppen a régi lakásban üldögélve, de akár egy új ház építésénél is szinte biztosan eljön az a pont, amikor az úgy érezzük, hogy nem tudjuk, hogy haladjunk tovább. Tanácstalanul állunk a lehetőségek erdejében és nem tudjuk, hogy melyik megoldás lenne a jobb. Kétségbe vonjunk az addigi jól megszokott helyzetet és felmerül a kérdés, hogy megoldható-e úgy ahogy gondoljuk, vagy éppen kezdjünk mindent előről? Persze az is előfordul, hogy már megálmodtuk az álomotthont, de néhány részlet még nem állt össze. Vagy fogalmunk sincs, hogy álljunk neki a tervezésnek. Elég az is, ha csak valaki elbizonytalanít azzal kapcsolatban, amit elképzeltünk. Az is előfordulhat, hogy az építész felépíttette az álomotthonunkat, de valami hiányzik belőle, csak fogalmunk sincs mi az.  Itt léphet be egy lakberendező a képbe.

Alapvetően mondhatjuk, hogy a tanácsadás azoknak jó és hasznos, akik egyedül szeretnénk berendezni, megtervezni a saját otthonukat, de szükségük van egy kis támogatásra, útba igazításra, mert egy kicsit elveszettnek érzik magukat.

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a kérdéseket, megoldjuk a problémákat. Ez mindig a helyszínen történik, hiszen ez esetben ott helyben meg tudjuk vizsgálni a lehetőségeket. Meghatározzuk a stílust, a színeket, az anyagokat, burkolatokat, formákat. Egy ilyen konzultáció minimum egy órát vesz igénybe. Kiegészítésként utólag emlékeztetőt szoktam készíteni az elhangzottakról megrendelőimnek, hogy lehetőségük legyen megtekinteni az interneten, vagy akár személyesen boltban a szóbeli tanácsadáson felmerült elemeket, bútorokat stb.

A tanácsadáson minden kérdésedre kapsz választ, előbb vagy utóbb. Persze, van olyan téma, amit ott helyben le tudunk zárni, ilyen például a falszín, vagy hogy elég lesz-e hely a szobában a rácsos ágy mellett a pelenkázó asztalnak. De lehet, hogy olyan választ kapsz majd, hogy a kérdés további tervezést igényel vagy akár egy másik szakember bevonása is szükséges. Alaposan átbeszéljük a kérdéses alaprajzot, esetleg rajzolunk is, mérünk és tervezünk együtt. Az egész procedúrát a megrendelő irányítja, hiszen ő hozza magával az érintett otthon légkörét és a vágyakat, és ötleteket. Én csak a szakmában megszerzett tudásomat és tapasztalatomat teszem hozzá.

Egy lakberendező munkája komplex és szerteágazó. Munkánk minden esetben azzal kezdődik, hogy személyesen találkozunk a megrendelővel. Azon a találkozón a lakberendező, mint egy jó magándetektív, minden apró részletre jól odafigyelve, próbálja megismerni a leendő megrendelőjét. Elemzi a személyiségét, a stílusát, a habitusát, de néha olyan extrém kérdéseket is tehet fel, amin sokan megrökönyödnek, mert alapból tabu lenne, mint például a pénzügyi háttér, életvitel, otthoni tevékenységek, de még akár olyan elvetemült kérdések is felmerülhetnek, hogy hány hálószobát használnak, szoktak-e vendégeket elszállásolni, vagy hány db könyvük van, de szigorúan folyóméterben mérve. Ezek az igencsak magánjellegű kérdések létfontosságúak ahhoz, hogy valóban olyan otthont tudjunk alkotni, ami a megrendelő sajátja lesz.

Lakberendezőként naprakésznek kell lennünk a trendek és újdonságok tekintetében és mindig van egy új, innovatív megoldás a tarsolyunkban. Minden stíluskérdést vagy dilemmát ábrákkal, képekkel, katalógusokkal illusztrálunk, én festék színminták nélkül el sem indulok egy ilyen tanácsadásra. Érdemes jegyzetelni is, de ahogy korábban is mondtam, minden esetben készítek egy emlékeztetőt a tanácsadáson elhangzottakról. Ez néha utólagos kutatómunkát is igényel részemről, és mire összeállítom a listát, a tanácsadáson felüli plusz munkaórát is. Így tehát a tanácsadásért kért összegre úgy kell tekinteni, hogy a fentebb leírtakat már alapból belekalkuláltam. És nem, ez nem csak annyit jelent, hogy egy óra alatt elmondom, hogy a fal inkább szürkés bézses legyen, mert az nekem jobban tetszik. 😊

Amennyiben úgy érzed, hogy elakadtál a tervezésben, keress fel bátran. Szívesen segítek.

Következő