Első saját lakás

Előszoba

Megrendelőim a nyáron akkor kerestek fel, amikor már szinte teljesen nyélbeütötték a közel 60m2-es lakás megvásárlását egyetemista lányuknak. A család nem kecskeméti, tehát a lánynak ezért volt szüksége egy saját lakásra. A lakás amúgy nem volt alapból sem rossz állapotban. Egy 4 emeletes téglaépítésű társasház magasföldszintjén található a lakás, jó alapokról indulunk. Az elosztása is szerencsés, mindennek van külön helye a 3 szobás, plusz konyhás lakásban, ahol a fürdő és a wc is külön van. A lakás sajátossága volt, ami nyilán egyből feltűnt mindenkinek ahogy belépett a lakásba, az a lambéria. Hála égnek nem az a régi lakozott fenyős dolog, hanem egy ennek modernebb és letisztultabb verziója, de már egyből megláttam benne a lehetőséget. Adott volt egy hatalmas beépítettszekrényes komplexum a kis előtérben, melynek a színét semmilyen formában nem tervezték megváltoztatni megrendelőim, gondolok itt mondjuk bútorajtó cserére, vagy festésre, így végül ennek a színe volt a színtervezés kiinduló pontja.

Feladatom egyébként a lakás helyiségeinek színtervezése és bútorelrendezése volt, illetve segítséget kértek lámpaelhelyezésben és a világítótestek kiválasztásában is. Egyedül a fürdőszoba igényelt komplett tervezést, ott burkolatokat és szanitereket, zuhanyzópanelt és fürdőszobabútort is választottunk.  A mottó pedig a „ne legyen túl drága, de jó legyen” volt.

Érdekessége még a projektnek, hogy a nagyobb szobát kiadásra szánták, és ott egy abszolút figyelemfelkeltő, de persze esztétikus megoldást kértek megrendelőim. Induljunk innen a tárlatvezetéssel.

Kiadó szoba

A kiadó szobába egy lány lakótársat várnak a megrendelőim, így egy kicsit lányos-rózsaszínes-barackos színvilágból indultunk ki. Persze, nem kell megijedni, mert ez a szín is lehet tökéletes választás, és itt az is volt. Annyi csavar van a dologban, hogy nem a szokásos „telibe festéses” technikát választottunk, hanem egy modern és újszerű, keretes festési technikát álmodtunk meg ide, úgy, hogy az ágy által képzeletben és a valóságban is behatárolt területet, igen még a mennyezetet is ugyanolyan színre festettük, a szoba többi részét pedig egy ettől eltérő, de harmonizáló semleges fehér színre terveztük. Az összkép egyedi és tetszetős. Egy keskeny ágy kerül elhelyezésre ebben a szobában, társulva egy ruhásszekrénnyel, egy fiatalos és modern nyitott akasztós gardróbbal és egy íróasztallal. Persze gondoltunk a könyvekre is, nekik pedig kettő egyforma könyvesszekrényt terveztünk, de nem simán a földre rakva, hanem a falra felfüggesztve. Így egyedibb és szellősebb lett a szoba.

A kisebb szoba a tulajdonos lányé lesz, neki pedig egy nyugodt és menő szobát álmodtunk meg. A fal itt sem maradt üresen, azonban egy viszonylag egyszerűbb megoldást gondoltunk ki, egyszerűen csak keresztben elfeleztük a falat és az egyik oldalra egy nyugalmat árasztó zöld színt választottunk, a másik oldalra és a szoba többi falára pedig ezzel harmonizáló semleges színt terveztünk. Ettől a szoba hangulata természetes és meghitt lett, amit natúr fa keretes ággyal és további natúr fa bútorokkal egészítettünk ki. Itt is helyet kapott egy nyitott gardrób és egy kis fésülködő asztal is. Az íróasztal a nappaliba került, ahol egy kis irodát rendeztünk be végül.

Kis hálószoba

A nappalit a lakás előző tulajdonosai egy szürke és fehér színű U alakú kanapéval adták át az új lakóknak, aminek amúgy a mérete is jelentős, szóval enyhén szólva is markáns megjelenésű. Igyekeztünk a lehető legpontosabban megtervezni a látványtervekben, hogy megrendelőim elképzelhessék, hogy milyen lesz a valóságban a helyiség. Érdekes volt látni az első felmérés és megbeszélés alkalmával, hogy megrendelőim ragaszkodtak a kanapéhoz, de oly nagyon, hogy másik elrendezésben nem is látták a helyiséget maguktól, csak úgy ahogy az előző lakók otthagyták. A helyiségbe belépve egyből megjelent a kép, hogy a kanapénak más hely kell, mert így blokkolja a kétajtós nyílást (amit amúgy tolóajtóra cseréltünk később) és rengeteg értékes helyet vett el a nappaliból. Ezzel pedig egy újabb lehetőség nyílt meg előttünk, meg azzal is, hogy még további bútorokat is megörököltek az előző lakóktól. A kanapé elforgatásával egy újabb „lezárt” helyiség keletkezett, ami pedig az iroda, vagy home office lett. Itt kapott helyet egy keskeny íróasztal, egy könyvesszekrény és pár darab pakolós szekrény, ami plusz funkciót is betölt, mégpedig egy kanapé mögötti komód lett belőle. Külön kérés volt, hogy növényeknek is találjunk helyet a lakásban. Azt hiszem, így sikerült is. A nappali, amikor nem tanulószoba, akkor pedig egy baráti közös filmezős helyiséggé fog alakulni, az U alakú kanapén kényelmesen el lehet férni. A TV falat egy izgalmas tapétamegoldással emeltük ki, meg persze pár lebegő polccal és szerkénnyel.

Mivel nem terveztünk bontást és nagyszabású felújítást, így a meglévőnél okosabb és praktikusabb lámpaelhelyezés kérdése kihívás volt. A nappaliban, étkezőben és az előszobában is jelentős probléma volt, hogy kevés világítótestet helyeztek el. Mivel újabb kiállást nem akartunk vésni és a kábelcsatornás megoldás sem túl esztétikus és senkinek nem volt szimpatikus, így végül találtunk olyan megoldást, amely lehetővé teszi az újabb világítótestek esztétikus elhelyezését az érintett helyiségekben. Hála égnek léteznek már olyan trükkös lámpacsaládok, ahol akár több plusz felfüggesztést is lehet alkalmazni egy lámpakiállásból indulva.

Az előszoba és úgy en bloc az előtér, az étkező és a konyha esetében már korábban is említettem a lambéria által okozott problémát. Nos, megrendelőim a bontástól félve nem akartak ettől megválni, de miért is tették volna, amikor izgalmas megoldással abszolút működőképes tud lenni ebben az enteriőrben. A lakás tulajdonosa fiatal, így bevállalós és igénye van az esztétikára. Közösen sikerült új köntöst adni a falburkolatoknak, minden helyiségben más színt, de természetesen egymással harmonizáló színek ezek, melyek az előszobabútor színéhez koordinált semleges fehéres színnel lettek párba állítva. Mindenképpen egy menő és vagány otthont szeretett volna magának, és azt hiszem ez sikerült is.

Ahogy korábban említettem, egyedül a fürdőszoba volt vállalhatatlan állapotban, így annak tervezése kiemelt feladat volt. Ide letisztult, de fiatalos és merész burkolatot választottunk, amit külön megrendelői kérésre fehér bútorokkal kombináltunk. A végeredmény már a látványterven is tökéletes lett, és a megtekintésen megrendelőm meg is jegyezte, hogy neki nagyon meglepő volt, hogy az új kész fürdőszobája pont ugyanúgy néz ki, mint a látványterveken.

Helyszín:

Kecskemét

Írja meg, miben tudok segíteni

Ajánlatkérés

Köszönöm! Hamarosan felveszem Önnel a kapcsolatot!
Oops! Something went wrong while submitting the form.