Újratervezés

Megbízóm azzal keresett meg, hogy a már szinte 100%-ban elkészült újépítésű házukat szeretné a lehető leghamarabb berendezve megtekinteni. Ebben egyértelműen a 3D-s fotórealisztikus látványterveket láttam megoldásként, így ebben egyeztünk meg. A tervezést érintő területek az előtér, nappali, étkező, háztartási helyiség, spájz, gardróbszoba, hálószoba és a két gyerekszoba voltak.

A feladatom a helyiségek színtervezése, bútorelrendezése, egyedi bútormegoldások megtervezése, lakástextilek és egyéb dekorációs megoldások megtervezése.

Előszoba

Már a legelső megbeszélés és felmérés alkalmával kiderült, hogy a házban már meglévő burkolatok okozták a gondot, az egyébként hobby dekorlásban jártas megrendelőmnek. Úgy érezte, hogy új házuk semmilyen szempontból nem tükrözi az ő személyiségét, hiányzik belőle a meleg és meghitt otthon érzete. Az összes betervezett burkolat mind egytől-egyik magas minőségű és esztétikus megjelenésű, de mégsem érezte megrendelőm az összhangot, ami egy jól megtervezett és összerakott otthonra jellemző. Sajnos utólag jött rá arra is, hogy engem, mint lakberendezőt nagyon későn vont be a projektbe, hiszen a házuk alaprajzának tervezgetése közben az építész egyértelműen leszavazta a lakberendező bevonását, mondván, hogy ő mindenre fog figyelni és mindent jól fog megtervezni. Utólag persze megrendelőm is rájött, hogy sajnos ez nem így lett, mert a praktikum és a harmónia kimaradt, az egész diszharmóniában van.  Így történhetett meg az, hogy habár az előszobában egy hatalmas falszakaszt gyönyörű burkolattal terveztek meg, praktikus nyílásokkal és kedvező méretekkel, mégsem gondoltak arra, hogy a házba megérkezve jól esne a lakóknak valahol felakasztani a kabátot. Utólag persze bármit ki lehet oda találni, de az akkor is egy odatett és ottfelejtett bútor érzetet ad, pedig lehetett volna egy „besimulósabb” előszobabútort is már a legelején megtervezni. Az előszobát végül úgy terveztük meg, hogy egyik oldalra egy magasszekrényes bútormegoldást találtunk ki, mely kiegészül egy keskeny leülős alkalmatossággal, hogy a cipő felvétel és levétel kényelmesen tudjon megtörténni. A szemben lévő falra pedig egy szintén magas tükrös ajtós cipősszekrényt terveztünk, belső LED világítással. Így sajnos a gyönyörű falburkolat jó nagy százaléka takarásban van, de legalább a lakók kényelmesen tudják használni az előszobát arra, amire kell.

Vendégszoba

Az előtérből nyílik a vendégszoba, ahol a megrendelőm egy kis home office sarkot kért betervezésre, lehetőleg a saját már meglévő bútoraiból. Ezt is megoldottuk, hiszen akár már meglévő bútort is tudunk 3D-s formában szerkeszteni, hogy az elkészült látványterven a berendezett szoba valóban olyan legyen, mint a valóságban. A vendégszobában egy gyönyörű tapétát ajánlottam a megrendelőmnek, ami egyből elnyerte a tetszését, így ez indított el a tervezési folyamaton.

A konyha találkozásunkkor már készülő állapotában volt, utólag derült ki a beépítés során, hogy sajnos a szín nem az lett, amit ők választottak a konyhastúdióban. Ezt végül úgy kompenzáltuk, hogy abban a helyiségben lévő összes bútort ahhoz koordináltuk, így az eredetileg kiválasztott szín hiánya később már feledésbe merült. Ebben a helyiségben volt még egy nehezítési faktor, mégpedig a TV fal burkolata. Megrendelőm párja ide egy valóban esztétikus fekete palakő burkolatot álmodott meg, még jóval azelőtt, hogy engem bevontak a projektbe. A felmérés során a burkolat már megvolt, alapból innen indultam volna a tervezés további szakaszába, de már korábban említettem a konyhabútoros incidenst, szóval végül nem volt egyszerű, de összehoztuk ezt a helyiséget is.  A nappali ülőbútor kiválasztásában annyi kérésvolt, hogy motorizált láb- és fejtámaszt szeretnének és ágyazható, tehát vendégággyá alakítható bútorra van szükségük. Szín tekintetében javaslatomra, egy nagyon halvány, semleges színre esett a választás, mert a fekete palakő és fehér járólap között abszolút egy semleges, besimuló kanapéra volt szükség. Egy markáns bútordarab csak egy újabb hivalkodó pont lett volna a helyiségben, amire ott nem volt már szükség.

Az ebédlőasztal elhelyezése jelentette a következő kihívást. Itt is már későn kerültem a dologba, hiszen akkorra már az ebédlőasztal fölé tervezett lámpa kiállása már megvolt. Ahogy a helyszínen méregettem és tervezgettem azt láttam, hogy az eredeti alaprajzhoz képest nagyban eltértek. Valahogy nem állt össze a dolog, olyan „bútorkerülgetős” előérzetem volt, ami mondjuk azóta is megmaradt, de sikerült legalább egy keretet adni az ebédlő résznek azzal, hogy egy markáns tapétát terveztünk az asztallal és székekkel behatárolt részre, de szigorúan csak a keskeny, de hosszú ablakok vonaláig felvezetve, mert így valóban egy keretes szerkezetet érhetünk el. Máskülönben csak egy odarakott tapéta lenne, amit mintha valaki csak úgy elfelejtett volna befejezni.

A gardróbszoba is problémákkal kezdődött, hiszen a felépült helyiség egy kicsi és szűkös elrendezésre adott lehetőséget, ami nem segített abban, hogy a megrendelőim összes ruhatárolását megoldja. A gardróbszobában végül egy mennyezetig érő hatalmas beépített szekrényt terveztünk és a másik oldalra egy egyedileg megtervezett fésülködőasztal került a látványtervbe.

Hálószoba

A hálószoba is kompromisszumos volt, hiszen az ágyat valóban az alaprajzon is oda tervezték, ahol a látványterveken is látszik, de arra nem gondoltak, hogy ha esetleg később egy nagyobb ágyat szeretnének a hálószoba lakói, akkor arra az ablakok és a helyiségalap fekvése miatt nem lesz lehetőség. Ide egy hatalmas kárpitozott falpanelt álmodtunk meg közösen, mely egy aranyozott keretbe került. Szemben az ággyal nyílik a fürdőszoba, amely tervezése nem érintett engem. Ezen a falon még egy TV-t is el kellett helyezni, amit úgy oldottunk meg, hogy színre festett sima díszlécekből keretet építettünk a TV-nek, és ezt a keretet belülről egy nagyon feltűnő, de semleges színű tapétával burkolatuk.

A két gyerekszoba az emeleten található, a kislány még csak kétéves, de egy gyönyörű nagylányos szobát terveztünk neki, ún. borítékfestéses technikával festett fallal. Ugyanezt a falfestési technikát alkalmaztuk a nagyobb fiú szobájában is, persze más színekben. Ide még egy egyedi ruhatároló magasszekrényt és beépített íróasztalt is terveztünk.

A végeredménnyel mindenki meg volt elégedve, boldogok voltak a látványtervekkel és örültek egy egyedi és okos megoldásoknak, amiket nekik találtunk ki.

Helyszín:

Kecskemét

Írja meg, miben tudok segíteni

Ajánlatkérés

Köszönöm! Hamarosan felveszem Önnel a kapcsolatot!
Oops! Something went wrong while submitting the form.