A kék árnyalatai

Felülnézeti 3D modell

Megrendelőim nagyon izgalmas feladat elé állítottak. Jelenlegi házrészüket kívánták felújítani és otthonosabbá tenni, annyi kikötéssel, hogy minden maradjon ugyanott, ahol volt, de legyen új. Hogy miről is volt itt szó? Teljes padlózat csere és helyenként felújítás, bútorzatcsere, világítástervezés, színválasztás, burkolattervezés, komplett konyha és fürdőszobatervezés. Egyetlen egy fontos szempont volt náluk, az pedig a fény mennyisége. Arra gondolok, hogy jelenleg szobánkként 1-1 lámpatest lóg a mennyezet közepéről és az bizony kevésnek bizonyult. A megoldást végül abban találtuk meg, hogy „rétegesre” terveztük a helyiségek fényigényét, nincs ilyen kifejezés, ne is keresse, ezt csak én találtam ki. Arra gondolok „rétegek" alatt, hogy bizony több helyről érdemes érkeznie a fénynek, tehát nem csak a mennyezetről, de a falakról, esetlegesen szekrényekről, vagy állólámpák formájában is. Ez számomra a réteges fénytervezés, hiszen több rétegből érkezik a fény a helyiségben. Ahogy mondtam is, nincs ilyen szakkifejezés, ezt csak azért találtam ki, hogy érthetőbb legyen a szándékom a lámpatestek helyzetének megtervezésekor.

Egy elem nagyon meghatározó volt mindvégig a tervezés alatt, ez pedig a kék szín iránt érzett vonzalom. Valamilyen formában minden helyiségben előjön a kék, de sosem sok, hanem pont annyi, amennyi megrendelőimnek megfelel.

A legintenzívebb kék a fiúszobában jön elő, itt voltunk a legbátrabbak, egy merész és határozott kék színt választottunk a Tikkurila Indigo falfestéket. Ezt natúr tölgy bútorzattal enyhítettük és egészítettük ki.

Fiú szoba részlet

A végeredmény egy merész, de „moody” fiúszoba, pont ideális egy tinédzsernek. Itt is fontos szempont volt a fénymennyiség növelése, itt azonban plusz modern elemként rejtett hangulatfényt terveztünk az oldalfalak mentén, melyet egy egyszerű polisztirol díszléc takar a szemek elől, a fény azonban sejtelmesen a falra vetül. A tetőtéri falon ezen kívül még falikarokat is terveztünk, kiegészítve a több spotos mennyezeti lámpát. Mivel a szoba kicsi alapterületű, így a ruhák tárolására a magasban elhelyezett tárolószekrények fognak szolgálni, illetve az ágy melletti fiókos szekrény, melyen egy olvasólámpa is helyet kapott, plusz fény rétegként. A fiúszobában nagyon szimpatikus volt, hogy az első és legfontosabb kérés egy kényelmes íróasztal tervezése volt, melyet egy normális méretű könyvesszekrény kellett, hogy kiegészítsen.

Hálószoba részlet

A hálószoba tervezésekor a színek válogatásánál is egyből a kékre esett a választás. Személy szerint úgy gondolom, hogy egy erőteljes kék falszín nem passzol a hálószobába, így bevallom ott kicsit megijedtem, mert egyrészt szeretem a kihívást, de a kéket akkor sem tudtam bevenni a képzeletbeli exkluzív körömbe. A konkrét ötleteléskor azonban megoldódott a problémám, hiszen rátaláltunk egy gyönyörű kék tapétára, melyen arany minták díszelegnek, abszolút ideális hálószobába. Azzal tettük izgalmasabbá, hogy a ferde tetősík alatti falra is felfuttattuk. Kiegészítésként Dulux Merész kezdet nevű barnás árnyalatú meleg falfestékét választottuk. Itt is fontos szempont volt a réteges fényelosztás, így egy többkarú mennyezeti lámpát állólámpával és falilámpákkal egészítettük ki, az éjjeliszekrényen pedig egy-egy éjjelilámpa világít. A szükséges ruhadarabok tárolására egy szekrénykombinációt terveztünk Ikeás bútorból, ami azért szerencsés, mert több funkciót is képes ellátni egy bútor. Esetünkben például ruhát, könyvet, Tv-t és ehhez tartozó elektronikát, de még dekorációs elemeket, ún. kiegészítőket is el tudunk itt helyezni. Külön kérésre egy kis olvasósarkot is terveztünk, de mivel a szoba alapterülete kicsi, így ennek járulékos következményeit (gondolok itt a fotel tologatására) megrendelőim vállalták.

A nappali megtervezése először nagy gondot jelentet, mert az a sok funkció, amit betervezni kívántunk a tető miatt lehetetlennek bizonyult. Aztán egy átvirrasztott éjszaka eredményeként megszületett a megoldás, egy gipszkarton fal felhúzásával. Ezt korábban alapvetően kizárták megrendelőim, de megvitattuk az eshetőséget, ők pedig nagyon aranyosan lepedőkkel eljátszották az újonnan épített fal helyzetét és megállapították, hogy jó lesz, az ötlet szuper, folytatódhat a tervezés. Ezzel a fallal nagyon sok mindent kaptam, egyrészt megoldott volt a kanapé helyzete, ilyen tetőtéri esetekben érdemes a kanapét a ferde tető alá helyezni, hiszen üléskor az alacsonyabb tető nem zavaró, amikor felállunk a kanapéról, akkor pedig pont azon a ponton állunk fel, ahol már a tető normális magasságban folytatódik, így kizárt a fejbeverés kockázata. Szükség volt még további tárolószekrény tervezésére, ennek egy részét az új falon oldottuk meg, ahol a TV és egyéb elektronika is helyet kap, másrészt pedig a ferde tető alatt egyedi asztalos által megépített beépített szekrényt terveztünk. Több elemből áll, van egy magasabb pakolós szekrény, ahol akár egy vasalódeszkát is el lehet helyezni, de ruhákat mindenképp, vannak nyitott polcok és nagy méretű fiókok is.

Gardrób

További ruha tárolásra a korábban kupiszobaként funkcionáló kis helyiségből most egy lakótérből elérhető kihúzható gardróbos megoldást terveztünk. Itt is többféle tárolásra van lehetőség, akasztós ruhákat, összehajtott ruhákat, de még cipőket, vagy egyén fiókba való holmikat is le tudunk helyezni.

A következő sarkalatos pont a konyha tervezése volt. Összesen 5 verziót terveztünk, ezekből választottunk végül egyet és indult el a tényleges tervezés. A tetőtér miatt egyértelmű volt, hogy kész konyhabútort nem fogunk tudni betervezni, mindenképpen egyedi megoldás játszik esetünkben. A kék szín itt is dominál, Egger Tiroli kék bútorlapot választottunk, melyet Egger natúr Pacific dió színnel kombináltunk. A munkapult sima fehér és ugyanilyen bútorlapot terveztünk a hátfalra is. Itt az érdekesség az, hogy a ferde tető miatt a szokásos 60 cm mély konyhapult méret élhetetlen, így a munkapult mélységét 110 cm-ben véglegesítettük, hogy alkalmas legyen munkavégzésre úgy, hogy megrendelőim kényelmesen elférjenek a pultnál. Az egyik oldalon a hűtő és indukciós főzőlap kapott helyet, a másik oldalon pedig a magasszekrényekben a beépített sütő és mikró, valamint lehetőség van további kis konyhaigépek, pl. kávéfőző esztétikus elrejtésére is. Az alsó részben nagyméretű fiókokat terveztünk, hogy lehetőség legyen akár élelmiszer alapanyag tárolására is, kiváltva a spájz hiányát. A középső elem a mosogatóval indul, mellette pedig elfér egy mosogatógép is, mely szintén elsődleges szempont volt megrendelőim számára az új konyhájukban. Mivel egyedi a falmegoldás, így a szokásos pultmegvilágítás itt nem működőképes, így falikarokat terveztünk, melyek több helyen világítanak, így fényüket irányíthatjuk is oda, ahol éppen kell. Ez több szempontból is hasznos, hiszen a tetőtéri ablak alatt helyezkedik el a mosogató, és este mivel a mennyezeti fénynek mindenképpen háttal történne a mosogatás vagy egyéb munka a pultnál, elengedhetetlen egy plusz világítás a falon, és ha még irányítható is, az csak plusz pont lehet.

Konyha részlet

A korábban emlegetett gipszkarton fal másik oldala pedig az új étkező fala is egyben, itt egy gyönyörű kék alapú fényes elemekkel díszített tapétát választottunk.

A fürdőszoba tervezése azért volt számomra nehéz, mert megrendelőim kikötötték, hogy semmilyen nagyobb átalakítást, áthelyezést nem szeretnének, tehát minden maradjon a helyén, de legyen új. A WC így maradt a sarokban, de beépített Geberit tartályt rejtettünk el egy előtétfalban. A WC mellett, a jelenlegi sarokkád helyén mostantól a mosógép lesz, mellette pedig egy szennyestartó szekrényt helyeztünk el a falon. A bejárattal szemben a sarokban egy aszimmetrikus kádat választottunk, mely formája számunkra nagyon előnyös. A kád fal felőli oldala 90 cm, a keseknyebb oldala, ami a bejárathoz közelebb van, csak 45 cm mély, így bőven marad hely a kád mellett bejutni a fürdőszobába. Ebben a helyiségben a legkedvezőtlenebb a tetőtér dőlésszöge és méretéből adódóan csak egy viszonylag szűk "folyosón" kényelmes a közlekedés. Ide nem szerencsés pakolni bútorzatot vagy szanitert, hiszen mellettük már nem férne el senki a tető miatt, vagyis de, csak lapos kúszásban. Ezzel a kádmegoldással azonban a fürdőszobai tevékenység szempontjából legkritikusabb funkciót betöltő berendezési tárgy is elhelyezésre került, és ami a legjobb, egyáltalán nem kényelemetlen a használata. A kád mellett pont maradt elég hely egy magasszekrénynek és egy polcos szekrénynek is, melyek további tárolási lehetőséget nyújtanak majd a család számára. A mosdó maradt az eredeti helyén, de itt is fontos szempont a méret, sajnos itt csak egy 45 cm mély mosdó és alatta szekrény fér el, semmi több. Ez korábban is így volt, ezen változtatni nem tudtunk. Ez is kompromisszumos részemről, de a család ragaszkodott az átalakítás kerüléséhez, én pedig elfogadtam ezt; ők pedig azt, hogy ennyire van elég hely és nem többre. A csempe design választásában is a kék kapott szerepet, nem volt elvárás, de mindenki örült a lehetőségnek. A matt kék hosszúkás csempe, matt fehérrel és strukturált kék csempével egészül ki, a padlón pedig négyzetes alakú szürke matt járólapot választottunk. A mosdót pedig kék-fehér mozaikcsempe díszíti.

Fürdőszoba részlet

Az előtér, mely inkább csak egy kis belépő igazából komoly fejtörést okozott a megrendelőimnek és végül ők is találták meg a megoldást a problémára, de hogy mindenki értse, felvázolom mi volt a gond. Belépéskor egyből egy fallal találjuk szembe magunkat. Tükröt nem célszerű ilyen szűk térbe elhelyezni, mert elég ijesztő lehet benyitni úgy valahova, hogy egyből magunkkal szemben találjuk magunkat.  A megoldás végül falfülkék kialakítása lett, ezt megrendelőim javasolták egy Pinterest találat alapján. Az ötlet tökéletes, gyorsan meg is terveztük.

A végeredmény egy harmonikus, merész és modern otthon lett, melyben a kék abszolút nem rideg és ijesztő, hanem pont egy kellemes és friss alapot ad az ott élő család számára.

Helyszín:

Kecskemét-Hetényegyháza

Írja meg, miben tudok segíteni

Ajánlatkérés

Köszönöm! Hamarosan felveszem Önnel a kapcsolatot!
Oops! Something went wrong while submitting the form.