Négyen 55 m²-en

Ez a projekt, amilyen nehezen indult, olyan nehezen is zárult. Viccet félretéve, az elején is azzal a hatalmas problémával álltunk szemben, hogy a lakás 55 m2 és nem több, de egy négytagú család fog beköltözni lehetőleg minél hamarabb. A lakás egy téglaépítésű társasház magasföldszintjén helyezkedik el, egy megörökölt ingatlan, amit a tulajdonosok először éveikig hirdettek eladás szándékából, de nem jelentkezett vevő, így gondoltak egy merészet és eladták a saját kisebb lakásukat, és elhatározták, hogy ebbe szeretnének beköltözni. Csakhogy a lakás egyrészt jelentősen lelakott állapotban volt, másrészt pedig négyen vannak, két nagyobb fiúval, és mindenkinek kell egy külön aprócska helyiség. Ezen a ponton kerestek meg megrendelőim, innen indult hosszú és nyögvenyelős kapcsolatunk.

Először is alaprajzot kellett készíteni. Elsőre 3 (persze ennél több is született, de ezeket még csírájában fojtották el megrendelőim a kezdetek kezdetén) alaprajzot tettem le eléjük, és végül az 5. verzióból készített 7. verzió került a látványtervezési szakaszba.

Habár feladatom volt a lakás összes helyiségének színtervezése, burkolattervezése, világítástervezése, bútorelrendezése, már a kreatív szakasz elején megrendelőim kivonták magukat a tervezésből, mondván, hogy legyen olyan, amit én jónak gondolok.

Az 55m2-be végül sikerült egy aprócska, de praktikus előszobát, egy hangyányi gardróbot, egy kicsi fürdőszobát, wc-t, egy leheletnyi konyhát, egy ágy méretű hálófülkét, egy kis nappalit és két gyerekszobát. Sok? Valóban az, de ennyi kellett, így megoldottuk.

Az igények a projekt folyamán egyre magasabbak lettek, már ami a térigényt illeti, sokszor kellett kompromisszumot kötni. A fürdőben pl. alap elvárás volt egy kezdetben még csak 140x90 cm-es aszimmetrikus kád betervezése, később ez a felújítási munkálatok során kiderült, hogy lehet kicsit nagyobb is, így megoldottuk egy 150x100 cm-es aszimmetrikus kád betervezését. Egyedüli elvárás az egész lakásra nézve a hangulatvilágítás volt, a színtervezést illetően nem volt honnan elindulni, csak maximum annyi kikötés volt, hogy ne legyen hivalkodó, hanem olyan semleges. Szerintem nem lett az, mert végül minden helyiségbe sikerült egy kis csavart belevinni.

Előszoba folyosó

Az előszobába egy nagyon keskeny leülős alkalmatosságot terveztünk, ahol kényelmesen fel lehet venni a cipőt és a használatban lévő kabátoknak is van helye. Egy magasszekrényben rejtettük el az új kazánt, de a szekrény többi polcát gond nélkül lehet pakolás, rakodás céljára használni. Az előtérben kapott helyet egy aprócska gardrób, azért mondom, hogy aprócska, mert csupán 60 cm mély. Mint egy falból épített, de nem túl előnyös szerkény. Ezt végül úgy sikerült használhatóvá is tervezni, hogy a gardrób mélyén ruhaliftes akasztós megoldást terveztünk, így a ruhák nincsenek az útban, de mégis a gardróbnak van lehetősége betölteni a funkcióját. Az ajtóhóhoz közel pedig egy polcos szekrényt terveztünk, még további akasztós résszel. Itt kaphat amúgy helyet még a vasalódeszka és a porszívó is, ezekre külön gondot fordítottam, mert sajnos az új lakások tervezésénél ilyen alap használati dolgok elhelyezésére nem gondolnak sok esetben. Így történik meg az, hogy a szekrény melletti 5 cm-en bújik meg egy vasalódeszka, a felmosó vödör pedig a bejárati ajtó előtt piheni ki a takarítás fáradalmait. Na itt ez nem lesz, figyeltem rájuk is.

A konyha, az egyéb szobák rovására kénytelen volt kompaktra összehúzni magát, ezt kompenzálva egy falra szerelt, lenyitható kis asztalt terveztünk még az egyik falra, amit akkor vesznek elő a lakók, amikor kell a főzéshez extra hely, és persze ezt mindig el kell pakolni, hiszen igencsak az útban van. De így legalább értékes előkészítési felülethez jutottak. Kezdetektől fogva az volt az alap igény, hogy a konyha nem kell, hogy nagy vagy kényelmes legyen, de a fiúknak és a szülőknek is legyen külön szobájuk. Korábbi alaprajzi verziókban persze a konyha kényelmesebbre sikerült, de azokat azért golyózták ki megrendelőim, mert abban pl. nem kapott helyet előtér vagy gardrób, amire pedig nekik szintén nagy szükségük volt.

Konyha

A hálófülke, ahogy említettem korábban, egy ágy méretű szűk és keskeny helyiség lett, ezt külön kihangsúlyozták megrendelőim, hogy nekik erre van igényük és bőven elég ez nekik. A kis termetet egy hangsúlyos tapétával próbáltam feldobni, magasan a fej fölött pedig értékes rakodófelületet terveztünk a nem gyakori használatban lévő holmiknak.

A nagyobb fiúszobája már kicsit komolyabb tervezést igényelt. Itt alap igény volt a kényelmes íróasztal, ahol nem csak tanulni, de játszani is lehet a számítógépes játékokkal. További igény volt a TV elhelyezése, de nem a falon, hanem bútorra rakva. A TV-nek csak és kizárólag az ággyal szemben kereshettünk helyet, mert a fiú az ágyban fekve szeret videójátékozni. Kérés volt még egy üveges, esetleg megvilágított vitrin, ahol a féltve őrzött LEGOit kiállíthatja. A végeredmény szerencsére sikert aratott.

A kisebb fiúszobája is hasonló stílusban készült el, mint bátyja szobája, annyi különbséggel, hogy itt nem volt szükség üveges vitrines megoldásra. Mindkét gyerekszobában fej fölötti tárolókat terveztünk, mert nem volt igény ennél nagyobbra, és helyet sem szerettünk volna vele veszíteni, ha esetleg ez egy földön álló komód lett volna.

Étkező a nappaliban

A nappali mérete a két szoba miatt kisebb lett, de végül igyekeztünk kényelmesen megtervezni ezt a helyiséget is. Mivel a konyhában már nem maradt étkezőnek is hely, így egy sarkot a nappaliból ennek szenteltünk. Alap igény volt a kémény eltakarása a nappaliban, ezt polcos beépítéses megoldással végül sikerült is. Ehhez szorosan kapcsolódik egy kisméretű, de 4 személyesre kihúzható étkező asztalt. A nappaliban egy egyedi, hangulatvilágítással ellátott TV falat terveztünk, azt hiszem ez a legszembetűnőbb elem a lakásban. Itt is terveztünk fejfölötti rakodó alkalmatosságot.

A WC-ben és fürdőszobában egy izgalmas csempeválasztással tökéletes eredményt értünk el. A szürke burkolatot a dióval kombináltuk és itt is van lehetőség minimális WC-ben szükséges dolgok tárolására. A fürdőszobában a legimpozánsabb elem az az aszimmetrikus kád és az e mögötti elnyúló hangulatvilágítással ellátott fülkés falrész. A fürdőszoba sarkában lesz helye a mosógépnek és a szárítónak toronyban építve. Ezeket egy szerkényben rejtettük el, hogy esztétikus maradjon a fürdőszoba.

A látványtervek átadásánál mindenkinek elállt a szava, szerencsére a szabadjára engedett látványtervező/lakberendező sem volt rossz ötlet a részükről.

Helyszín:

Kecskemét

Írja meg, miben tudok segíteni

Ajánlatkérés

Köszönöm! Hamarosan felveszem Önnel a kapcsolatot!
Oops! Something went wrong while submitting the form.