Kis konyha kompromisszumokkal

Konyha

Ez a projekt csak a konyhatervezést tartalmazta, azt is extra rövid határidővel, mert mint, ahogy ez lenni szokott, a kész konyha is tegnapra kellett volna. A konyha a kétszintes lakás talán legkisebb helyisége, az építésnél és az elrendezési tervezésnél olyan, mintha mindennek akartak volna funkciót adni, de hely már nem volt elegendő. Ez természetesen nem a megrendelőim hibája, hiszen ők így vásárolták a lakást. A konyha jelenlegi állapota kicsit más a látványtervekhez képest. Van egy ajtó ott, ahol mi egy toronyba épített sütőt és mikrót terveztünk. Így a konyha megközelítése bonyodalmasabb, de már itt is kompromisszumot kellett hozni, hogy több tárolószekrényt kapjunk. Ilyen pici helyiség esetében mindig okos döntés a magasba emelni a sütőt, mert így legalább nem kell hajolgatni, vagy körülményeskedni a szemközti pult miatt. Plusz a tűzhely alatt lesz lehetőség egy kihúzható fiók betervezésére, ami szerintem nagyon hasznos az evőeszközök vagy egyéb főzőkanalak tárolására.

A tűzhely kényelmesebben hozzáférhető helyen

A felmérésre egyébként pont akkor érkeztem, amikor egy asztalos is felmérte a konyha adottságait; véletlen szerveződtek így a dolgok, de valahol nagyon tanulságos is volt számomra. Alapvetően nem szeretek szakemberekkel együtt dolgozni ilyen korai fázisban, mert gyakran tapasztaltam azt, hogy olyan dolgot egyszerűsítenek le, valami apró indokkal, ami miatt a helyiség funkcióját veszíti. A tervezésénél például elsiklott a figyelem a tűzhely kényelmes használata mellett, melyet utólag a látványtervezéssel szemléltetve sikerült érzékeltetnem a megrendelőmmel és így lehetőségük van ezt javítani az asztalos tervein. Ideális esetben az lenne a jó, ha lakberendezői tervekkel mennének a megrendelők szakemberekhez és a lakberendező által megtervezett konyha kerülne beépítésre végül. Hiszen én is, mint ahogy más lakberendező is, azt tartom a legfontosabbnak, hogy a teret maximálisan kihasználva funkcionálisan használható legyen a helyiség. És csak ez után kellen jönnie annak, hogy mekkora szekrényméret passzol a sarokba és ehhez milyen autó az ideális. Ez is fontos persze, de ennek rovására ne kerüljön a tűzhely a konyhapult sarkába közel a falhoz.

A tér adottságaiból fakadóan nem volt lehetőség túlzsúfolni a konyhát szekrényekkel, felsőszerkényekkel, és mivel a tetőtér is beleszólt a tervezésbe, így a felsőszekrények csak felnyíló ajtóval voltak tervezhetőek. Igény volt még egy reggeliző pultra is, de már a felmérésen is úgy láttuk, hogy ezt érdemes lenne elvetni, mert alapvetően elegendő helye sem volt pultnak két-három székkel, plusz egyetlen ponton lett volna megvalósítható, egy fal előtt, ami pedig nem túl esztétikus, plusz nem is kényelmes. Reggeliző pultot, ha már van rá lehetőség, jobban szeretek valamilyen másik tér irányába „nyitni”. A megrendelőm elfogadta az érvelést, és végül közös döntésként egy kisebb komódszekrény került betervezésre. Így nyert egy nem túl mély, de plusz rakodó területet.

Sütő és mikró toronyban, mellette egy nagyobb hűtő

A család 4 tagú, és alapvető igény volt egy nagy és kényelmes hűtő, de sajnos egy side-by-side hűtő egyáltalán nem fért volna el, így a maximum egy 80 cm-es hűtőben állapodtunk meg, mely azt gondolom kényelmes lehet egy család számára. Sajnos a tervező szoftver használatakor lehetőség van a terek méretét módosítani 1-2 kattintással, a valóságban nem tudunk így teret nyerni. Okosan kell tervezni és akkor lesz helye mindennek. Kis lakásoknál pedig a kompromisszum készség nagyon fontos. Akár egy egész életre szóló döntéseket kell hozni, hogy melyik igényből lehet engedni és melyik az amelyik fontos. Ebben a helyiségben a reggelizőpult, a nagy hűtő és a beépített szódavíz adagoló esetében muszáj volt kompromisszumot kötni és más lehetőséget választani. A szódavíz adagoló végül teljesen el is bukott, helye nem maradt, máshova meg nem terveztük be.

A projekt még valószínű folytatódik egy másik hullámban.

Helyszín:

Kecskemét

Írja meg, miben tudok segíteni

Ajánlatkérés

Köszönöm! Hamarosan felveszem Önnel a kapcsolatot!
Oops! Something went wrong while submitting the form.